Het LEGO MoonCity Project


Het LEGO Moon City team bestaande uit (vlnr) Erik Laan,
Fien & Ellen Pennings
22 April 2018 Afgelopen week weer 60 enthousiaste kinderen ontmoet die gaan samenwerken om de LEGO Moon City realiteit te maken. We waren op het kindcentrum Regenboog in Nootdorp en op de Schatkaart in Delft. De kinderen maken werkelijk zeer creatieve bouwwerken voor de onderdelen van de LEGO Moon City. Na het bouwen, presenteren ze ook aan ons en aan hun klasgenoten over hun bouwwerk, en welke gedachten en idee├źn er allemaal in zitten.
Hieronder een aantal van de winnende bouwwerken. De kinderen die hier aan gewerkt hebben, mogen dus in Juni ook meebouwen aan de uiteindelijke versie van de LEGO Moon City die op een publieke plek in Delft tentoongesteld gaat worden deze zomer!


Helium-3 mijn gebouwd door het Spectrum, Delfgauw

Telescoop gebouwd door de Schatkaart, Delft

Astronauten woonverblijf door de Freinetschool, Delft

Astronauten woonverblijf door het kincentrum Regenboog, Nootdorp


15 April 2018 Een nieuwe week staat te beginnen met wederom 2 scholen die we gaan bezoeken voor het LEGO MoonCity project. Door de bezoeken van afgelopen week hebben we inmiddels al vele ideeen opgedaan voor het uiteindelijke ontwerp van de LEGO MoonCity, die ergens op een publiek toegankelijke plek in Delft tentoongesteld zal gaan worden deze zomer. Zo hebben we inmiddels een Apollo 11 museum toegevoegd aan de wensenlijst. Ook zal de Monoliet uit de iconische ruimtevaart film 2001: A Space Odyssey een plekje gaan veroveren rond de MoonCity. En natuurlijk zullen we LEGO Benny niet vergeten alsmede het feit dat het dit jaar 40 jaar geleden is dat LEGO begon met het Classic Space thema. Als je ook ideeen hebt over elementen voor de LEGO MoonCity, die we niet moeten missen, laat het ons weten!


12 April 2018 We hebben inmiddels al twee superenthousiaste scholen, die meedoen met het LEGO Moon City project, achter de rug: de Freinet school in Delft en het Spectrum in Delfgauw. De ochtenden beginnen met een introductie over ruimtevaart, de Zon, de Maan, de Aarde en de planeten. Daarna hebben we 2 bouwsessies waarbij de kinderen concepten bedenken voor onderdelen van de LEGO Moon City. De volgende 4 afspraken met scholen staan ook al gepland. Binnenkort meer foto's van de prachtige concepten die de kinderen verzinnen voor o.a. de Ruimtelift, het Apollo 11 museum, de Helium-3 mijn en het astronautenverblijf.


LEGO Classic Space is 40 jaar jong in 2018. Copyright by Paolo  
8 April 2018 A.s. dinsdag is het zover! Dan gaan LEGO mevrouw Ellen Pennings van de Bonte Bouwplaats en ruimtevaartdeskundige Erik Laan van Eye On Orbit van start met het LEGO Moon City "New Delft" project! Zij zijn dinsdag 10 april bij de Freinet school in Delft en gaan dan samen met de kinderen bouwen aan de LEGO Maanstad met korte intermezzos van Ruimtevaart en Sterrenkunde presentaties! De kinderen hebben zich trouwens al goed kunnen voorbereiden op het onderwerp via onze LEGO MoonCity lesbrief. Er staan al meer scholen op de rit maar er wordt nog naarstig gezocht naar achterstandsscholen in de Delftse regio want er is nog zeker plek in de planning de komende weken!

21 Maart 2018 "Tranquility base, the Eagle has landed!". Al vijf scholen staan op de shortlist om mee te gaan bouwen aan de LEGO Maanstad, die op een publieke plek in Delft zal gaan herrijzen deze zomer! Nog vijf plekken te vergeven, dus geef jouw school ook snel op! De brief aan de leerkrachten legt het allemaal haarfijn uit!

18 Maart 2018 Deze zomer komen honderden wetenschappers, technici, astronauten en studenten voor het Space Studies Programme (SSP) van de International Space University (ISU) naar o.a. Delft om de nieuwste kennis over ruimtevaart en alles buiten onze aarde te delen. Een goede aanleiding dus om een heuse LEGO Maanstad te bouwen in Delft! Een belangrijk element van dit project is dat deze LEGO Maanstad samen met 300 Delftse schoolkinderen zal worden gerealiseerd. Dit project ga ik samen uitvoeren met LEGO mevrouw Ellen Pennings van de Bonte Bouwplaats

Een belangrijke aanleiding voor dit project is de Sizzling Summer of Space die deze zomer in de provincie Zuid-Holland gaat neerstrijken. Een tweede aanleiding is dat het LEGO Classic Space thema in 2018 40 jaar wordt! De iconische uitstraling van deze LEGO sets zijn een belangrijke inspiratiebron voor mijn professionele ruimtevaartcarriere geweest.

Maar goed, terug naar het project! Wij willen 10 scholen (groep 6/7/8) uitnodigen in april/mei 2018 om echt te gaan meebouwen aan de LEGO Maanstad. Daarvoor komen wij een hele ochtend langs op elk van de scholen om met echte LEGO aan onderdelen te gaan bouwen van de Maanstad. Daarnaast zal ik aan de hand van de LEGO Maanstad, via een aantal korte presentaties, meer uitleggen over de Maan en de technisch-wetenschappelijke achtergronden van het onderzoek van de Maan en ruimtevaart in het algemeen. De uiteindelijke LEGO Maanstad zal in de zomer van 2018 op een publieke plek in Delft worden tentoongesteld. 

Ben je leerkracht van een groep 6/7/8 in Delft (of de nabije omgeving) en heb je interesse om mee te doen, neem dan contact met ons op zodat we 1 van de 10 slots voor jouw school kunnen reserveren. Lees hiervoor de speciale Leerkrachten Brief over ons project!

Dit project is een samenwerking tussen de Bonte BouwplaatsStichting Techniek Educatie Delft en Eye On Orbit, met ondersteuning van o.a. de gemeente Delft.


Popular Posts