Ruimtevaart podcast transcript S01E07 - Ruimtevaart & CryptoValuta

2017/08/20: De zevende Ruimtevaart podcast is opgenomen. Luister via Soundcloud of via het BNR podcast expert netwerk, of lees het transcript hieronder!


U heeft er vast al eens van gehoord: Bitcoin. Voor de 1 een onbegrijpelijk concept dat alleen maar goed kan zijn voor transacties die het daglicht niet kunnen verdragen en die bitcoin gelijkstellen aan de tulpen mania uit de 17de eeuw. Voor de ander, een verlichting, een bevrijding van het juk van de financiele wereld en bevorderlijk voor de gelijkheid in de wereld. U zult zich misschien afvragen, die Erik Laan, dat is toch iemand die alleen iets met ruimtevaart heeft en niet met financiele bubbles? Nou, daar kom ik dan zo op terug. Er ontwikkelt zich namelijk een razend interessante combinatie tussen cryptovaluta en ruimtevaart. 

Op dit moment, we spreken 20 augustus 2017, is de waarde van 1 bitcoin een ongeloofelijke 3500 euro waard. Zonder al te veel in detail te gaan, even wat interessante achtergronden over bitcoin en cryptovaluta. Niet zoals met de dollars en de euros van deze wereld, kunnen bitcoins naar believen worden bijgemaakt worden door banken en/of politiek. Er is een gelimiteerde hoeveelheid van 22 miljoen bitcoins beschikbaar, waarvan er op dit moment ruim 16 miljoen in omloop zijn. Elke bitcoin bestaat overigens weer uit 100 miljoen satoshis, de kleinst deelbare hoeveelheid binnen 1 bitcoin. De enige manier om aan nieuwe bitcoins of satoshis te komen is door computers moeilijke puzzeltjes te laten oplossen. Als het puzzeltje is opgelost, dan krijgt de oplosser bitcoins kado. Het leuke is dat tijdens het oplossen van het puzzeltje, ook transacties tussen mensen en bedrijven onderling worden geverifieerd en gevalideerd. Zo kan het dus niet zijn dat je geld aan het uitgeven bent, dat je helemaal niet hebt of dat er helemaal niet is. De moeilijkheidsgraad van de puzzeltjes is inmiddels zo hoog, dat je alleen nog met een flink magazijn vol computers aan het rekenen kan slaan, terwijl je heel goed moet afwegen welke energieleverancier je inzet voor al je CPU’s.

Tegelijkertijd is er dus geen centrale organisatie nodig, zoals een bank, die het afromende tussenmannetje speelt. Ikzelf doe ook mee aan het oplossen van de puzzeltjes via Genesis Mining, om het zogeheten Eye On Orbit Bitcoin Space Education Fund van waarde te voorzien. Hiermee beoog ik ruimtevaart educatie voor scholen mogelijk te maken, die het niet zo breed hebben, maar daarover een andere keer meer. 

Bitcoin is trouwens niet de enige cryptovaluta. Op dit moment presenteert de ene na de andere zogeheten altcoin zich, met elk zijn sterke en zwakke punten. Een centraal terugkomende term is het fenomeen van de blockchain. Dit is in feite de gehele boekhouding van de desbetreffende cryptovaluta, waar het opgeloste puzzeltje elke keer mee moet kloppen. Niet alleen financiele waarde, zoals met de Bitcoin, is een interessante toepassing van deze blockchain maar ook allerlei contracten en waardevolle documentatie kan worden onderhouden met zo’n blockchain. Hier is vooral Ethereum de lijst aanvoerder op dit moment. Maar deze wordt inmiddels op de hielen gezeten door NEO, het vroegere Antshares, welke door een Chinese partij wordt ontwikkeld.
Ook banken proberen zich te vernieuwen en er bestaat al een blockchain communicatie middel tussen banken, welke XRP Ripple wordt genoemd.

Maar goed, tot zover even de financiele kant. Nu de ruimtevaart link.

Een belangrijk aspect namelijk van Bitcoin is dat het netwerk van puzzeloplossers, de zogeheten miners, en de gebruikers van Bitcoins, de mensen die transacties willen doen, goed met elkaar moeten kunnen communiceren. Nu is dit in Nederland natuurlijk prima geregeld met een landelijke dekking van 4G en werkelijk bij elke patatkraam een wifi signaal. Ook is in Nederland het gebruik van Internet behoorlijk vrij. Maar in de diepere bitcoin kringen wordt echter getwijfeld of die vrijheid wel zo blijft in de toekomst. Hoe waardevoller de bitcoin en andere cryptovaluta zoals Ethereum en NEO worden, hoe meer bepaalde overheden zich bedreigd zullen gaan voelen dat door deze oprukkende digitale munteenheden, die geen landsgrenzen kennen, de belastinginkomsten zullen gaan drukken. Er is angst dus, bij de bitcoin gemeenschap, dat het internet afgeknepen gaat worden en hierdoor het vrijelijk gebruik van bitcoin zal worden gelimiteerd.

Zoals altijd is er een oplossing voor, en niet alleen dit keer is Ruimtevaart de oplossing, zoals het ook is voor zoveel andere zaken.  Op dit moment namelijk gebruikt het bedrijfje Blockstream al 4 commerciele telecom  satellieten op geostationaire hoogte om de bitcoin boekhouding up-to-date te houden met gebruikers op de grond. Ook al zit de arme man of vrouw midden op zee of boven op de Mount everest, met een bescheiden telecom-schotel kan deze met bitcoins transacties regelen, of meedoen met het oplossen van de puzzeltjes zonder ook maar contact te hebben met een lokale internetprovider op de grond. Het plan van Blockstream is om de satellietcapaciteit binnenkort flink uit te breiden. Speculaties zijn er natuurlijk ook over telecom constellaties in een lage aardbaan die hier mogelijk ook een rol kunnen gaan spelen, want het is duidelijk, cryptovaluta blijven bestaan en het dataverkeer voor en door transacties zal exponentieel gaan toenemen. Elon Musk met zijn raketbedrijf SpaceX is ook van plan zo’n constellatie te lanceren. Meer dan 4000 satellieten moeten er de komende jaren worden gelanceerd om de hele globe van snel internet te voorzien, dit alles om geld te verdienen om zijn uiteindelijke droom te verwezelijken: het koloniseren van de planeet Mars. Een grappige link met de financiele wereld is dat Elon Musk ooit betrokken was bij Paypal, in zeer beperkte zin een voorloper van de huidige cryptocurrencies. Onlangs kreeg Elon Musk de oorspronkelijke domeinnaam van Paypal weer in handen: x.com. Niemand weet nog wat hij daar mee van plan is. Maar ik zeg: Space + cryptovaluta is de toekomst!  


Popular Posts