Mee met de vomit comet


Deze week heb ik de fantastische eer om mee te gaan met een airbus 300 van het Franse bedrijf Novespace. Met dit vliegtuig worden parabolen gevlogen en als de piloten het goed doen, volgt het vliegtuig precies de Aardse valversnelling en dus zul je gewichtsloosheid beleven, zoals ook astronauten dat continue voelen aan boord van het ISS. Daarnaast vliegen we deze week voor het eerst parabolen die de valversnelling volgen zoals op de Maan (0.16 g) en op Mars (0.38 g) gelden. We gaan in totaal een keer of 30 'over de kop' met elke keer een duur van iets van een halve minuut. Ik hoop maar dat ik en mijn maag er een beetje tegen bestand zijn. De pre-test aan boord van de Desdemona in Soesterberg een paar maanden geleden heb ik in ieder geval overleefd.
Ik doe mee als testpersoon aan een onderzoek dat TNO samendoet met de Universiteit Utrecht in opdracht van NSO Gebruikersonderzoek Microgravity. In dit onderzoek wordt gekeken hoe het evenwichtsorgaan van de mens samenwerkt met het menselijke visuele systeem als functie van de zwaartekracht.

Popular Posts