Juno op weg naar Jupiter

Update! 5 Juli 2016: het is geconfirmeerd door de vluchtleiding. De Juno sonde is in een baan om Jupiter. De raketmotor heeft gewerkt!
Update! 3 Juli 2016: En 5 jaar later komt Juno aan bij Jupiter! Met een snelheid van meer dan 100.000 km/uur (tov de Aarde) stuift de ruimtesonde richting de grootste Zonnestelselplaneet. Morgen tijdens het perijove (dichtstbijzijnde punt tov Jupiter) werkt er een half uur lang een remraket, waarna Juno in een baan om Jupiter moet gaan komen. Duimen dus! PS: hou de Juno missie in de gaten met de weergaloze NASA app Eyes!

5 Augustus 2011: Vandaag is de Juno spacecraft op weg gegaan voor een reis van 5 jaar naar de planeet Jupiter. De ruimtesonde gaat onderzoek doen naar de oorsprong van ons zonnestelsel, en waar kan dat beter dan bij de oudste planeet in dit systeem. Een succesvolle lancering met een Atlas 5 raket sierde de strak blauwe hemel van de Space Coast in Florida vanmiddag. Een belangrijke lancering voor NASA, aangezien het grote publiek nu denkt dat het met NASA afgelopen is na de laatste Space Shuttle lancering van vorige maand. Administrator Charles Bolden schrijft over het tegendeel in zijn blog.

De Atlas 5 raket is ook net verkozen door Boeing om haar crew transport vehicle CST-100 te gaan lanceren in de nabije toekomst, check voor meer info de Parabolic Arc blog. De NRC van gisteren berichtte dat ook Nederlandse bedrijven zich warm lopen om aan dit CST-100 project mee te gaan doen.

Aan boord van de Juno spacecraft zijn trouwens 3 LEGO poppetjes van aluminium: Juno, Galileo en Jupiter. Dit zijn de mascottes van een LEGO/NASA educatie campagne. Binnenkort weer even langs de intertoys ;-)Popular Posts