Museon Den Haag opent Satellietenzaal


Onder het motto 'Ver weg, toch dichtbij' heeft het museum Museon in Den Haag een prachtige zaal ingericht over nut en noodzaak van Ruimtevaart. Lees hier meer over deze zaal die sinds gisteren is opengesteld voor bezoek. In de expositie is ook echte ruimtevaart hardware verwerkt die in bruikleen is gesteld door TNO en partners. Het meest in het oog springende voorbeeld is het Ozone Monitoring Instrument Development Model (OMI-DM). Dit is het testmodel van het Ozone Monitoring Instrument (OMI) dat in 2004 is gelanceerd aan boord van de EOS-Aura satelliet, welke dagelijkse plaatjes maakt van ozonlaag concentraties en luchtkwaliteit op de Aarde. De OMI DM gaat in de loop van het jaar trouwens naar de expositie van de Space Expo, in het kader van 'Ruimteschip Aarde', het educatieproject rondom de vlucht van kosmonaut André Kuipers.

De flight spare van de Spectrographic Relay Lens (SRL) van de Hubble Space Telescope  is ook aanwezig op de expositie. Deze lens is een cruciaal onderdeel van de Faint Object Camera (FOC) die als éen van de vier instrumenten aan boord van de Hubble in 1990 werd gelanceerd. Pas in 2002 is de FOC vervangen door een instrument met verbeterde technologie, de Advanced Camera for Surveys (ACS). De SRL is redelijk bijzonder voor de stand van de technologie uit de tachtiger jaren. Destijds waren de Nederlandse optomechatronica experts de enigen ter wereld die deze geavanceerde lens konden fabriceren. Bij ESTEC schijnt het originele FOC instrument ook te bezichtigen te zijn. Volgende keer even goed opletten als ik weer eens bij ESTEC ben.

Om aan te geven dat ruimtevaart nog altijd een risicovol proces is ligt er ook een bijzonder stukje schroot op de expositie. De lancering van de eerste vlucht van de Ariane 5 in 1996 ging niet helemaal volgens plan, zie ook het filmpje hieronder. Aan boord van Ariane 501 waren 4 Cluster satellieten die de interactie van de zonnewind met het aardmagnetisch veld moesten gaan onderzoeken vanuit de ruimte. Voor nauwkeurige standregeling van deze satellieten waren er door TNO gebouwde zonsensoren aan boord. Op de expositie is éen van de zonsensoren te zien, die uit het Moeras van Kourou is opgevist na de explosie. Terug in het lab bleek het ding het nog steeds te doen ook, ondanks de wilde rit....

Popular Posts