Kleine middenklasser landt op Mars

Vanochtend landde om 07:31 NL tijd de Mars Science Laboratory rover, ook wel Curiosity genoemd, op onze buurplaneet Mars. Een prachtige prestatie van top engineering en top wetenschap van NASA en JPL om zo'n immense en capabele rover op het Mars oppervlak te zetten. Hieronder een plaatje met het verschil ten opzichte van vorige rovers. Die rechter, dat is dus Curiosity. Deze is zo groot dat er een nieuwe landingsmethode moest worden gebruikt, met behulp van een zogeheten Skycrane. Check de details in het angstaanjagende filmpje 'Seven minutes of Terror'.

Het is altijd leuk om dit soort speciale events samen te beleven met andere ruimtevaart en planeetonderzoek collega's. De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart NVR, de Nederlandse afdeling van de Planetary Society en het European Space Agency - Business Incubation Centre (ESA-BIC) hadden de handen ineen gesloten om een mooi event te maken van deze landing, en dat is zeker gelukt. Kijk maar eens op deze pagina van de NOS.

Ik kreeg zelf ook nog de eer geinterviewd te worden door radio1. Hoor hieronder het resultaat dat vanochtend live op de radio is uitgezonden.
  • 'Kleine middenklassewagen op Mars'Verslaggever Marc Hamer keek mee bij de ESA in Noordwijk naar de landing van Marsverkenner Curiosity.
Kort na de landing kwam het eerste beeld binnen van de zogeheten Hazcams. Dit zijn kleine camera's die onder aan de rover zijn geplaatst om straks de rover navigatie te ondersteunen. Op onderstaand plaatje is duidelijk het silhouette te zien van de rover, geprojecteerd op het Mars oppervlak door de ondergaande zon. Het eerste bewijs dus dat de Curiosity rover op haar pootjes terecht is gekomen! Nu is het vooral afwachten op de data-dump van Mars Reconnaisscance Orbiter (MRO) die een HD filmpje belooft te hebben van de hele landingsequence. Ook zal de deployment van de camera mast niet lang op zich laten wachten voor een mooi panorama van Gale crater. En dan, dan gaan we lekker een stukje rijden, zonder haast want de maximum snelheid van Curiosity is maar 90 mtr/uur.


Popular Posts