TEDxDelft blog: Gestrand op Mars


Ik had gisteren een megalomaan plan: een blog schrijven over de relaties tussen de onderwerpen: Mars One, André Kuipers, het Kennisdebat, ESTEC, NL ESA budget korting, TomTom, Near-real time Google Earth, Singularity University, Optomechatronics, de ESTEC Young Graduate Trainee braindrain, SRON, Space Based Solar Power, ASML & Replicative Robotics.

Die onderwerpen hebben namelijk alles met elkaar te maken, zonder dat ze het zelf soms doorhebben. Ik was al best een eind met mijn blog maar het lange stuk teruglezend moest ik helaas de conclusie 'onleesbaar' trekken. Voorlopig gestrand dus. Eigenlijk zelfs gestrand op Mars aangezien dat onderwerp het sluitstuk was geworden. De schuld leg ik dus even bij Mars One, het bedrijf dat in 2023 Aardbewoners op de planeet Mars gaat neerzetten. Om al het gedane werk niet direct in de prullenbak te gooien wil ik toch nog een poging doen om mijn gestrande, en vooralsnog niet gepubliceerde, blog samen te vatten. Hierover nadenkend ligt het het meest voor de hand om mezelf even in het jaar 2038 (het jaar van mijn pensioen) te plaatsen en terug te kijken:

2012 was het jaar dat er als gevolg van de verkiezingen op 12 september in Nederland in oktober 2012 een daadkrachtig zakenkabinet ontstond. Dit zakenkabinet draaide de geplande NL ESA budget korting terug, gestimuleerd door het Kennisdebat op twitter op 3 september 2012. Bovendien  verdubbelde dit kabinet zelfs wijselijk de Nederlandse bijdrage tijdens de ESA ministerconferentie in November 2012 mede door de enthousiaste verhalen van André Kuipers, die dat jaar een Europees record vestigde van langste verblijf in de ruimte van een Europeaan.

Zij begrepen dat ruimtevaart de innovatiemotor is van elke toekomst en wisten toen ook te voorkomen dat ESTEC zou worden afgebroken. Mede hierdoor wist ook het toonaangevende en excellente Nederlandse Space Research Instituut SRON zich gesterkt en vestigde zich vervolgens in het Bio Science Park te Leiden. Door de conglomeratie van ruimtevaartbedrijvigheid in de regio Noordwijk en Leiden werd ook de ESTEC Young Graduate Trainee braindrain richting Toulouse, Bremen, Munchen en Harwell tot een minimum beperkt en vond er verdere groei plaats van bedrijvigheid door ruimtevaart technici en wetenschappers. Wat het zakenkabinet echter nooit had kunnen voorzien is dat de verstandige ESA investering in 2012 uiteindelijk zou leiden tot de creatie van een aantal nieuwe exportgiganten van de zelfde orde als waferstepperfabrikant ASML. Door de revolutie in kostenreductie van milieuvriendelijke toegang tot lage banen om de Aarde in 2016 door Amerikaanse bedrijven zoals Virgin Galactic, ontstond er voor en door het kenniscluster rond Optomechatronics een heuse productie-straat van ruimtevaart instrumentatie. Duizenden kleine satellieten werden gelanceerd  waarmee het Nederlandse bedrijf TomTom global coverage, high resolution kaartmateriaal van de gehele Aarde ging leveren. Geen kaartmateriaal trouwens van maanden of jaren oud, maar van hooguit een half uur geleden. Consumenten en bedrijven maakten massaal gebruik van de near-real time diensten die werden ontwikkeld. Er waren zelfs mensen die in-eye-screen-inplants hadden waarop informatie-layers werden geprojecteerd, een techniek ontwikkeld op de Singularity University. De kleine satellieten werden steeds slimmer en slimmer en door de techniek van replicative robotics wisten zij zich verder te vermenigvuldigen, gebruik makend van de overweldigende hoeveelheid resources in het zonnestelsel, te vinden op de Maan, maar ook op asteroiden. Uiteindelijk wist de infrastructuur zich zo te organiseren dat gigantische zonnepanelen, gebouwd van extra-terrestrisch materiaal, zich in de ruimte ontvouwden. Deze Space Based Solar Power plants voorzagen reeds in 2030, de gehele Aarde van energie en maakte een eind aan de honger naar die smerige olie. De nieuwe space based economy was een feit. Er bestond een infrastructuur waarmee grote hoeveelheden materiaal in de ruimte kon worden verplaatst en verwerkt tot nuttige apparatuur. Niet lang daarna dienden zich ook mensen aan, die graag hun vrienden zouden willen opzoeken en gebruik zouden willen maken van de transportmogelijkheden. Die vrienden waren namelijk gestrand op Mars, in 2023, daar gebracht door een Media spektakel dat Mars One heette...

Oh ja, in 2038 bleek ook dat mijn pensioenjaar een andere wending had gekregen. Mede door het TEDxDelft event waar ik heen ging op 5 oktober 2012 en waar toevalligerwijs ook Mars One op het podium stond. Die Bas Lansdorp performance en het thema herinner ik me nog: Never grow up of zoiets....

Popular Posts