Uitgebreide kijk op het KIJK magazine artikel:"Moeten we doorgaan met commerciële ruimtevaart?"

http://www.kijkmagazine.nl/
November 4, 2014
Hieronder volgt een uitgebreide kijk op het KIJK magazine artikel "Moeten we doorgaan met commerciële ruimtevaart?" van 3 november 2014 waarvoor ik geinterviewd ben per e-mail.

Bedankt voor het actuele artikel over deze zwarte week in de wereld van de Ruimtevaart. Laat ik beginnen met antwoord te geven op de vraag aan het eind van het artikel: ben je voor de commerciele ruimtevaart of vind je het net nog iets te gevaarlijk?. Mijn antwoord: een volmondig 'Voor!'. Wat betreft het huidige risico om nu in een SpaceShipTwo te stappen: Ja, dat vind ik nog even te gevaarlijk, laten ze dat systeem eerst nog maar eens goed testen. Maar goed, even terug naar het gehele artikel. Ik heb een aantal aanvullende punten over de 'aanvliegroute':


1) In het artikel wordt de term 'Commerciele ruimtevaart' gebruikt voor iets anders, namelijk 'Suborbitaal Ruimte Toerisme'. Commerciele ruimtevaart groeit al gestaag sinds de lancering van de eerste Telecom satelliet Telstar in 1962. De huidige marktwaarde van de commerciele ruimtevaart is nu zo'n 200 miljard Euro. Binnen die markt zijn de grote speleres vooral het gebruik van telecom-, Aardobservatie- en navigatiesatellieten. De marktwaarde van Suborbitaal Ruimte Toerisme binnen de commerciele ruimtevaart is (nu) niet significant.
2) Er wordt een verband gelegd met de explosie van de onbemande Antares raket van Orbital Sciences op 28 oktober, en het neerstorten van de Space Ship Two van Scaled Composites. Nota bene, Scaled Composites is de bouwer van Space Ship Two en Virgin Galactic van Richard Branson is de spaceline. Het enige verband tussen beide bedrijven, Orbital Sciences en Scaled Composites, is dat ze enigzins onconventioneel met Ruimtevaart omgaan. Dit betekent dat ze bij de zogeheten NewSpace beweging horen. Deze beweging zet zich af tegen de institutionele ruimtevaart wereld van de Space Agencies en grote bedrijven als Boeing, Lockheed Martin, Airbus en Thales. Daarnaast zijn er alleen maar grote verschillen. Scaled Composites en Virgin Galactic aan de ene kant richten zich nu puur op de (rijke) consumenten markt maar zullen met het SpaceShipTwo systeem nooit en te nimmer in de 'echte' ruimte komen. De kinetische energie die SpaceShipTwo krijgt is ongeveer een factor 50 te laag om in een baan om de Aarde te komen. Orbital Sciences richt zich daarentegen puur en alleen op de orbitale ruimtevaart en dan eigenlijk vooral niet op het bemande segment. Ze schurken er wel een beetje tegenaan met het Cygnus cargo ruimteschip, waarmee het ISS wordt bevoorraad. Hun activiteiten liggen vooral op het gebied van lanceerders en het bouwen van (onbemande) satellieten voor de commerciele ruimtevaart.
3) De vraagstelling van het artikel leunt aan tegen een onderbuikgevoel. Iets van: deze rollercoaster voor de rijken, dat is toch maar geld- en milieuverspilling. Op de keper beschouwd zal een enkele vlucht met wat ruimtetoeristen die ieder 250.000 dollar op de bankrekening van Richard Branson bijschrijven niet veel waarde toevoegen aan de algemene welvaart. Wat we echter niet moeten vergeten is dat er uiteindelijk met dit soort systemen ook een doorontwikkeling mogelijk gaat worden om vanuit suborbitale positie een upperstage te lanceren die kleine satellieten in een baan om de Aarde kan brengen. De verwachting is dat de lanceerkosten voor zoiets een orde omlaag zouden kunnen. Typisch van zo'n 30-40 miljoen Euro naar enkele miljoenen Euro per lancering. Maar dit vereist dus wel eerst dat er zo'n systeem moet komen, en wat mij betreft zijn de ruimtetoeristen de baanbrekers om dit systeem financieel mogelijk te maken. Zonder ruimtetoeristen is de ontwikkeling van een dergelijk systeem financieel niet interessant. Deze uiteindelijke orbitale lanceercapaciteit zal een hefboomwerking gaan hebben op de commerciele ruimtevaart, en mijn verwachting is dat deze van een waarde van 200 miljard Euro nu, in 2030 zo'n 500 miljard Euro zal vertegenwoordigen, mede mogelijk gemaakt door de suborbitale spelers van nu.

Popular Posts