De zeven levens van Wubbo Ockels

De zeven levens van Wubbo Ockels is een magnifiek boek van de hand van zijn dochter Gean Ockels. Ik las dit boek over de flamboyante, en helaas te vroeg overleden, astronaut in een bijzondere periode in mijn leven: de geboorte van mijn dochter Marenthe. Op 5 januari 2011 las ik, zittend aan het kraambed, het boek uit en niet veel later had ik mijn prachtige dochter in mijn armen. Achteraf natuurlijk nog wel flink door het stof moeten gaan voor mijn vrouw over het feit dat ik toch wel wat meer ondersteuning had mogen bieden tijdens de zware arbeid. Tijdens mijn tweede kans, 2.5 jaar later, tijdens de geboorte van mijn zoon Tycho, had ik mijn leven gebeterd, alhoewel ik het nieuwste boek over Andre Kuipers 'Droomvlucht' wel in de tas had zitten... Wubbo Ockels is voor mij natuurlijk een held uit mijn jeugd (KIJK TV!) en een stimulator om in de ruimtevaart te gaan werken. Ik heb Wubbo Ockels een paar keer persoonlijk mogen spreken en ontmoeten. De eerste keer was in 1994 toen ik probeerde om een stage te gaan doen bij ESTEC. Het kwam niet verder dan een eerste telefoongesprekje dat Prof. Daan Lenstra, een vriend van Wubbo Ockels, voor mij gearrangeerd had. Ik wilde iets met ruimtevaart doen en verwachtte dat Wubbo Ockels wel iets voor me zou verzinnen. Een leermoment dus: hij zei dat ik dat zelf had moeten verzinnen en hing op. Er kwam helaas geen tweede kans. Misschien een geluk bij een ongeluk, ik liep daarna tegen een hele mooie stage aan bij het mooie Fokker Space & Systems, het huidige Airbus Ruimtevaart, en ben daarna daar mijn loopbaan begonnen. Een tweede ontmoeting met Wubbo Ockels was op een skireis naar de Italiaanse alpen met alumni van de International Space University (ISU). Ik heb toen van dichtbij kunnen meemaken dat hij uitstekend kon skieen en mijn broer Jeroen en mij zelfs af en toe kon bijhouden ;-). Ook was hij, tijdens deze vakantie, 'even' een dagje heen en weer naar ESTEC voor een meeting over zijn Maanplannen. Dat tekende toen voor mij toch wel even zijn drive voor de ruimtevaart. Een derde ontmoeting was op station Delft. Ik kreeg een half uur durend persoonlijk college over hoe leiderschap binnen ESA wel en niet werkte. Zeer interessant en veel van geleerd. Deze ontmoetingen gaven mij een bijzonder referentiepunt tijdens het lezen van het boek.
Koop dit boek bij bol.com voor 18 euro.

Popular Posts