Race naar de Ruimte

12 december 2015
6 december 2015 was de Tegenlicht documentaire 'Race naar de Ruimte' op NPO2. In deze documentaire wordt Ruimtevaart jurist Frans von der Dunk gevolgd op zijn reizen langs Jeruzalem, Dubai en Washington. Prof. von der Dunk is afgelopen jaren betrokken geweest bij een ruimtevaart wet die onlangs in de Verenigde Staten is aangenomen. Deze wet geeft nu duidelijkheid aan de Amerikaanse bedrijven Planetary Resources en Deep Space Industries wat betreft de rechten op materialen in de ruimte. Deze wet kent een lichte spanningsboog met de Outer Space Treaty uit 1967 die onomwonden stelt dat de ruimte van niemand is, en dat het in ieder geval niet mogelijk is voor staten om soevereiniteit uit te roepen op extraterrestrische hemellichamen. Mijn verwachting is dat de nieuwe ruimtewet van de Amerikanen nog wel een klein juridisch staartje gaat krijgen bij de UNCOPUOS. Niet vanuit een gerechtvaardigde reden, maar zoals altijd zal het gebruikt worden om er geo-politiek mee te bedrijven vanuit Russische, Chinese en Europese zijde.


In de documentaire komt terloops ook nog de Space top 40 van Frans von der Dunk aan de orde. Space oddity van David Bowie speelt een leuke rol in de documentaire.

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam organiseert elke woensdag na de Tegenlicht uitzending een discussie-avond. De organisatie van Pakhuis de Zwijger kwam met mij in contact via Daniel Gaspersz van de New Worlds Institute. Ik werd gevraagd om vanuit een ondernemers-standpunt mijn mening over asteroid mining te geven. Hieronder zit ik op het podium samen met Robbert Mica van Outernet.

Photo credits: Charley Fiedeldij Dop
Hieronder kunt U de gehele Tegenlicht meet-up terugzien. Het stukje met Robbert Mica en mijzelf, terwijl we worden geinterviewed door Bart Krull, kunt U terugzien vanaf 1:41:26.

Popular Posts