Space films

Mijn fascinatie voor Sterrenkunde en Ruimtevaart wordt altijd weer versterkt door films. Ook al is de 'science' in de 'fiction' soms niet helemaal 'fact', toch kan ik er van genieten en geïnspireerd door raken voor mijn professionele activiteiten. George van Hal schreef trouwens het leuke boekje Robots, Aliens & Popcorn over de science in films, waaronder flink wat Space films. In samenwerking met hem verzorgde ik tijdens het Leids Filmfestival in 2013 eens een lezing voorafgaand aan de film 'Gravity', om de aanstaande kijkers voor te bereiden voor wat ze zouden gaan aanschouwen, en wat daarvan de realiteitszin is.

Velen in de ruimtevaart sector zijn geinspireerd (geraakt) door Star Wars en/of Star Trek. Ik behoor daar echter niet toe. Deze producties zijn voor mijn smaak iets te onrealistisch. Soms zit ik tenenkrommend te kijken hoe ze soms sneller gaan dan het licht en blijkbaar maken sommige ruimteschepen geluid in het vacuum van de ruimte. Ik hou toch gewoon wel van een rechtvaardige dosis realisme, vandaar dus nu mijn huidige keuze voor onderstaande Space Films top 10. Over de ranking ben ik nog aan het nadenken.
Misschien een ideetje voor een leuke Volkskrant DVD Set?

Popular Posts