Het LEGO MoonCity Project

9 september 2019 We zijn een jaar verder en kijken nog steeds met een glimlach terug naar ons fantastische LEGO MoonCity project. Ik heb samen met Ellen Pennings van de Bonte Bouwplaats besloten om er een vervolg aan te geven. Lees er alles over op de speciale LEGO Space pagina op de Bonte Bouwplaats website.

20 september 2018 De LEGO Moon City is gisteren ontmanteld en alle LEGO is weer terug op het nieuwe robotlab van de Bonte Bouwplaats. De vitrine is meegenomen door de verhuizers. Wat ons nu nog rest zijn de foto's en filmpjes, maar boven alles de prachtige herinneringen aan alle 300 kinderen die hebben meegebouwd aan de LEGO Moon City. Bedankt iedereen! En ook bedankt aan iedereen die het ook financieel mogelijk maakte: de Gemeente Delft, Stichting Techniek Educatie Delft, Fonds 1818, Stichting Hulp voor Delftse Jongeren en Stichting Gebiedsfonds Delft Technology Park. Op naar de LEGO Mars City!


23 juli 2018 Leuk nieuws vandaag! Wegens doorslaand succes blijft de LEGO Moon City nog een maandje langer staan in het Gemeentekantoor van Delft! Tot 19 september kan iedereen de maanstad komen bekijken. En de winactie is afgelopen en we hebben een heuse winnaar! Zie bericht op Facebook!

15 juli 2018 Ook de bloggers community weten de LEGO Moon City te vinden. We staan zowaar op een top 20 van leukste vakantie events om te bezoeken! En ook vandaag kwam Erik Laan in de uitzending van het programma MediaMix op Den Haag FM. Luister hier het fragment terug!

10 juli 2018 We staan met LEGO Moon City in de Delftse Post! En we hebben de LEGO Moon City even op de film gezet voor al die mensen die niet dicht genoeg in de buurt wonen van Delft. Zie hieronder!
9 juli 2018 Vandaag interview gedaan bij Omroep West. Luister het item terug (vanaf 35:55 min:sec) via de volgende link.

8 juli 2018 We hebben een winactie gestart. Degene die het aantal minifigures schat/telt en het dichtst bij het werkelijke aantal komt, wint een prachtige Limited Edition Space rugzak gevuld met Spacey goodies! Bezoek dus de LEGO Moon City en reageer met jouw schatting/telling onder de facebook post!

6 juli 2018 Veel aandacht in de pers voor de LEGO Moon City! Op maandagmiddag 9 juli rond ~14:35 is Erik Laan op Radio West om over de totstandkoming van de LEGO Moon City te spreken. Maar ook stonden er al leuke artikels in InDeBuurt en het AD!
En ook op twitter beginnen de foto's binnen te stromen:4 juli 2018 Zojuist hebben we samen met wethouder van der Woude, de LEGO Moon City officieel geopend voor bezoek! Hieronder het persbericht!


300 Delftse schoolkinderen bouwen maanlandschap van LEGO

Op woensdag 4 juli opende Hatte van der Woude, wethouder Onderwijs Jeugd en Integratie van de Gemeente Delft, het maanlandschap ‘LEGO Moon City’. Dit tot de verbeelding sprekende maanlandschap gemaakt van 25.000 LEGO stukjes is gebouwd door 300 basisschoolleerlingen uit regio Delft. Het landschap is deze zomer tot en met 17 augustus te bewonderen in het Stadskantoor aan het Stationsplein in Delft. LEGO Moon City is een project van Ellen Pennings van De Bonte Bouwplaats en Erik Laan van Eye on Orbit. 

Vlnr: Ellen Pennings, Erik Laan en Hatte van der Woude

Welkom bij LEGO Moon City
LEGO Moon City wordt tentoongesteld in een glazen vitrine van 12m2 groot en 2,5 meter hoog. Vanuit alle kanten kun je mee kijken naar het maanlandschap van de toekomst, bedacht en gebouwd door 300 schoolkinderen. Ze hebben hierbij techniek en wetenschap als leidraad gebruikt voor hun LEGO creaties, zodat het een behoorlijk realistisch scenario is geworden van een mogelijk toekomstig leven op de maan. Zo zijn er bijvoorbeeld een ruimtelift, woonverblijf en mijnen voor o.a. water en helium-3. In de vitrine staat ook een QR code van LEGO. Als je deze scant kun je luisteren naar een audio tour.

Sizzling Summer of Space en LEGO Classic Space
De combinatie van ruimtevaart en LEGO was 40 jaar geleden al een feit toen LEGO haar Classic Space collectie uitbracht. LEGO sets waarbij exploratie, planeetonderzoek en avontuur centraal stonden. Toen begin dit jaar bekend werd dat het een Zinderende Ruimtevaart Zomer zou worden waarbij honderen wetenschappers, technici, astronauten en studenten naar Delft, Leiden, Noordwijk en Den Haag zouden komen voor de opleiding van de International Space University (ISU), was de link tussen LEGO en Ruimtevaart 40 jaar later weer snel gelegd.

Tijdens het LEGO Moon City project leerden de kinderen over ruimtevaart, planeten, wetenschap en uiteraard over de maan. Vervolgens konden ze hun verworven kennis aan de hand van hun eigen creativiteit, fantasie en ruimtelijk inzicht toepassen door met 25.000 LEGO stukjes het maanlandschap te creëren.

De Bonte Bouwplaats en Eye on Orbit
De Bonte Bouwplaats van Ellen Pennings is al 6 jaar dé LEGO workshopruimte van Delft. Je kunt hier terecht voor feestjes, cursussen, workshops en vrijbouwen met LEGO. Voor zowel kinderen als volwassenen.

Ruimtevaartdeskundige Erik Laan van Eye on Orbit kent alle ins en outs van de internationale ruimtevaart. Erik is ruim 20 jaar werkzaam voor projecten van NASA en ESA. Daarnaast is hij actief in educatie en outreach rondom ruimtevaart.

LEGO Moon City flyer gemaakt door Hans de Wolf (ook de maker van de posters op de vitrine van de LEGO Moon City)
1 juli 2018 De Zinderende Ruimtevaart Zomer kan nu echt beginnen want morgen is het zover! Om 7:30 wordt de vitrine afgeleverd bij het Gemeentekantoor van Delft en kunnen we de LEGO Moon City gaan opbouwen! 
En als hij helemaal af is, dan gaan we een feestje bouwen, en de LEGO Moon City officieel openen op woensdag 4 juli om 11 uur in de ochtend! We gaan dit samen doen met een Delftse wethouder en de kinderen die de maanstad gebouwd hebben! Kom dus snel een keertje kijken!

10 juni 2018 Wat een feest vandaag op de Bonte Bouwplaats! De beste bouwers van de 10 scholen die we bezocht hebben de afgelopen maanden, kwamen naar het LEGO paleis van Ellen Pennings. Hier bouwden zij dit weekend alle elementen van de Maanstad die wij deze zomer tentoon gaan stellen in het Delftse gemeentekantoor. Hieronder een impressie van alle bouwwerken die we nu goed gaan bewaren tot 2 juli. Dan gaan we namelijk de vitrine van 5.0 mtr x 2.5 mtr vullen met de Maanstad. We gaan natuurlijk ook nog een echte opening organiseren, maar daarover later meer! We houden jullie op de hoogte van onze voortgang via deze blog!4 juni 2018 Na ons bezoek vandaag aan de Bernadette Maria school in Delft, zijn alle 10 scholen binnen en alle winnende groepjes (van 4) van elke school zijn nu bekend!  Zie alle winnende bouwwerken verderop in deze blog. De winnaars komen op 9 en 10 juni naar de Bonte Bouwplaats in Delft, om daar onder leiding van LEGO mevrouw Ellen Pennings de echte LEGO Moon City te gaan bouwen. We hebben een vitrine van 5 mtr x 2.5 mtr dus we kunnen heel wat hulp gebruiken. Deze vitrine, gevuld met de LEGO Moon City, is te bezichtigen van 2 juli t/m 17 augustus in het Delftse gemeentekantoor.

31 Mei 2018 School nummer 9 is ook in de pocket: De Horizon in Delft. Een bijzondere ervaring vandaag met 30 kinderen van wie een aantal nog niet eerder met LEGO in aanraking was geweest. Desalniettemin werden er weer de meest inventieve bouwwerken in korte tijd in elkaar gezet. De winnaar van vandaag was de groep die de water-, bouwmaterialen en Helium-3 mijnen hebben gebouwd. 
Ook een kleine live broadcast vanuit de klas gedaan via Periscope, zie hieronder. Deze week host ik het People_of_Space twitter-account en laat de bijna 2600 schare aan internationale volgers geregeld meekijken met mijn ruimtevaart activiteiten.

Volgende week maandag naar school nummer 10 en dat is de Bernadette Marie school in Delft.17 Mei 2018 Vandaag langs geweest op de Gabrielschool aan de Kristalweg in Delft, welke alweer de zevende school was die meedeed met het LEGO Moon City project. Een super enthousiaste groep die prachtige concepten hebben gerealiseerd. 
Het komt nu allemaal heel dichtbij. De winnende groepen van alle scholen, gaan op 9 en 10 juni langs bij de Bonte Bouwplaats van LEGO mevrouw Ellen Pennings. Hier gaan we het finale ontwerp van de LEGO Moon City opbouwen. De vitrine van 5 mtr x 2.5 mtr staat inmiddels klaar in de opslag om op 2 juli opgebouwd te gaan worden in het Delftse gemeentekantoor. We zijn nog naarstig aan het puzzelen voor een toegankelijk materiaal waarmee we een realistisch maanlandschap kunnen gaan maken rondom de LEGO elementen van de Maanstad. Tips welkom!

Het LEGO Moon City team bestaande uit (vlnr) Erik Laan,
Fien & Ellen Pennings
26 April 2018 Het is nu helemaal rond! De LEGO Moon City wordt in het Delftse gemeentekantoor van 2 juli t/m 17 augustus ten toon gesteld! The Sizzling Summer of Space is ready for launch!

22 April 2018 Afgelopen week weer 60 enthousiaste kinderen ontmoet die gaan samenwerken om de LEGO Moon City realiteit te maken. We waren op het kindcentrum Regenboog in Nootdorp en op de Schatkaart in Delft. De kinderen maken werkelijk zeer creatieve bouwwerken voor de onderdelen van de LEGO Moon City. Na het bouwen, presenteren ze ook aan ons en aan hun klasgenoten over hun bouwwerk, en welke gedachten en ideeën er allemaal in zitten.
Hieronder een aantal van de winnende bouwwerken. De kinderen die hier aan gewerkt hebben, mogen dus in Juni ook meebouwen aan de uiteindelijke versie van de LEGO Moon City die op een publieke plek in Delft tentoongesteld gaat worden deze zomer!

De watermijn gebouwd door Bernadette Maria school Delft (4 juni 2018)


Helium-3 mijn gebouwd door het Spectrum, Delfgauw (12 april 2018)

Telescoop gebouwd door de Schatkaart, Delft (19 april 2018)

Astronauten woonverblijf door de Freinetschool, Delft (10 april 2018)

Astronauten woonverblijf door het kincentrum Regenboog, Nootdorp (17 april 2018)

Apollo 11 museum gebouwd door de Gabrielschool, locatie Kristalweg (17 mei 2018)


Telescoop gebouwd door de Delftse Dalton School (26 april 2018)

Watermijn gebouwd door de Gabriel School, Delft (24 april 2018)
Telescoop gebouwd door de Parkschool Delft (24 mei 2018)
Mijnwerkers paradijs door de Horizon (31 mei 2018)


15 April 2018 Een nieuwe week staat te beginnen met wederom 2 scholen die we gaan bezoeken voor het LEGO MoonCity project. Door de bezoeken van afgelopen week hebben we inmiddels al vele ideeen opgedaan voor het uiteindelijke ontwerp van de LEGO MoonCity, die ergens op een publiek toegankelijke plek in Delft tentoongesteld zal gaan worden deze zomer. Zo hebben we inmiddels een Apollo 11 museum toegevoegd aan de wensenlijst. Ook zal de Monoliet uit de iconische ruimtevaart film 2001: A Space Odyssey een plekje gaan veroveren rond de MoonCity. En natuurlijk zullen we LEGO Benny niet vergeten alsmede het feit dat het dit jaar 40 jaar geleden is dat LEGO begon met het Classic Space thema. Als je ook ideeen hebt over elementen voor de LEGO MoonCity, die we niet moeten missen, laat het ons weten!12 April 2018 We hebben inmiddels al twee superenthousiaste scholen, die meedoen met het LEGO Moon City project, achter de rug: de Freinet school in Delft en het Spectrum in Delfgauw. De ochtenden beginnen met een introductie over ruimtevaart, de Zon, de Maan, de Aarde en de planeten. Daarna hebben we 2 bouwsessies waarbij de kinderen concepten bedenken voor onderdelen van de LEGO Moon City. De volgende 4 afspraken met scholen staan ook al gepland. Binnenkort meer foto's van de prachtige concepten die de kinderen verzinnen voor o.a. de Ruimtelift, het Apollo 11 museum, de Helium-3 mijn en het astronautenverblijf.


LEGO Classic Space is 40 jaar jong in 2018. Copyright by Paolo  
8 April 2018 A.s. dinsdag is het zover! Dan gaan LEGO mevrouw Ellen Pennings van de Bonte Bouwplaats en ruimtevaartdeskundige Erik Laan van Eye On Orbit van start met het LEGO Moon City "New Delft" project! Zij zijn dinsdag 10 april bij de Freinet school in Delft en gaan dan samen met de kinderen bouwen aan de LEGO Maanstad met korte intermezzos van Ruimtevaart en Sterrenkunde presentaties! De kinderen hebben zich trouwens al goed kunnen voorbereiden op het onderwerp via onze LEGO MoonCity lesbrief. Er staan al meer scholen op de rit maar er wordt nog naarstig gezocht naar achterstandsscholen in de Delftse regio want er is nog zeker plek in de planning de komende weken!

21 Maart 2018 "Tranquility base, the Eagle has landed!". Al vijf scholen staan op de shortlist om mee te gaan bouwen aan de LEGO Maanstad, die op een publieke plek in Delft zal gaan herrijzen deze zomer! Nog vijf plekken te vergeven, dus geef jouw school ook snel op! De brief aan de leerkrachten legt het allemaal haarfijn uit!

18 Maart 2018 Deze zomer komen honderden wetenschappers, technici, astronauten en studenten voor het Space Studies Programme (SSP) van de International Space University (ISU) naar o.a. Delft om de nieuwste kennis over ruimtevaart en alles buiten onze aarde te delen. Een goede aanleiding dus om een heuse LEGO Maanstad te bouwen in Delft! Een belangrijk element van dit project is dat deze LEGO Maanstad samen met 300 Delftse schoolkinderen zal worden gerealiseerd. Dit project ga ik samen uitvoeren met LEGO mevrouw Ellen Pennings van de Bonte Bouwplaats

Een belangrijke aanleiding voor dit project is de Sizzling Summer of Space die deze zomer in de provincie Zuid-Holland gaat neerstrijken. Een tweede aanleiding is dat het LEGO Classic Space thema in 2018 40 jaar wordt! De iconische uitstraling van deze LEGO sets zijn een belangrijke inspiratiebron voor mijn professionele ruimtevaartcarriere geweest.

Maar goed, terug naar het project! Wij willen 10 scholen (groep 6/7/8) uitnodigen in april/mei 2018 om echt te gaan meebouwen aan de LEGO Maanstad. Daarvoor komen wij een hele ochtend langs op elk van de scholen om met echte LEGO aan onderdelen te gaan bouwen van de Maanstad. Daarnaast zal ik aan de hand van de LEGO Maanstad, via een aantal korte presentaties, meer uitleggen over de Maan en de technisch-wetenschappelijke achtergronden van het onderzoek van de Maan en ruimtevaart in het algemeen. De uiteindelijke LEGO Maanstad zal in de zomer van 2018 op een publieke plek in Delft worden tentoongesteld. 

Ben je leerkracht van een groep 6/7/8 in Delft (of de nabije omgeving) en heb je interesse om mee te doen, neem dan contact met ons op zodat we 1 van de 10 slots voor jouw school kunnen reserveren. Lees hiervoor de speciale Leerkrachten Brief over ons project!

Dit project is een samenwerking tussen de Bonte BouwplaatsStichting Techniek Educatie Delft en Eye On Orbit, met ondersteuning van o.a. de gemeente Delft.


Popular Posts