Boekentips uit de zomervakantie

Dit jaar voerde onze kampeervakantie ons langs de provincies Drenthe en Friesland. Niet geheel onverwacht kreeg onze vakantie wederom een klein (maar letterlijk ook groots) Space tintje. In Drenthe bezochten we natuurlijk de Radiotelescoop op het Dwingelderveld, en het Melkwegpad richting de 14 radiotelescopen van Westerbork. In Friesland bleek onze camping vlak naast de teleport van Burum te zitten.

Traditioneel lees ik altijd wat meer boeken tijdens de vakantie dan gemiddeld over het jaar, zie hieronder mijn oogst van dit jaar.

Dark Side of the Moon van Wayne Biddle over het dubbelleven van Wernher von Braun. Deze raketgeleerde kent iedereen natuurlijk als het technische mastermind achter het Amerikaanse Apollo project. Minder mensen weten dat hij ook een cruciale rol gespeeld heeft voor het Nazi regime in de tweede wereldoorlog. Zijn V2 raketten, ook gelanceerd vanuit de Haagse regio richting Londen, hebben dood en verderf gezaaid. Het boek poogt dit dubbelleven aan de oppervlak te brengen in weerzin van de verheerlijking die Von Braun geniet(te) als vader van de Saturnus 5 raket. Op zich lukt dit wel maar het blijft een vrij wetenschappelijk betoog, dat bij vlagen moeilijk leesbaar wordt voor een non-native English speaker zonder woordenboek. Het eerste deel over de jonge jaren van Von Braun zijn voor mij het lastigst te volgen. Het tweede deel was wat mij betreft wat beter leesbaar. Er wordt gesteld dat Von Braun nooit echt berouw heeft getoond over zijn werk voor het Nazi regime. Hij zou niet geweten hebben dat er werkkampen bestonden waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden, onderdelen hebben gefabriceerd en de raketten in elkaar hebben gesleuteld. Voor de Amerikanen kwam hij geopolitiek als een geschenk uit de hemel. Hij werd, samen met een handvol collega's, al snel ingezet om missiles te ontwikkelen voor de Amerikaanse DoD. Hierdoor werd zijn verleden maar pragmatisch toegedekt. Er waren immers belangrijkere zaken, zoals het voorkomen dat het communisme verder om zich heen zou grijpen. Achteraf gezien natuurlijk moreel verwerpelijk. Dark side of the Moon is bij bol.com te koop voor 20.65.

The High Frontier van Gerard O'Neill lag al meer dan 20 jaar in mijn boekenkast. Ik kreeg het ooit van Dr. Jim Burke van JPL na afloop van de ISU SSP 1998 in Cleveland Ohio. Ik had er al diverse passages uit gelezen maar wilde het nu eens van kaft to kaft doen. Een belangrijke trigger was ook dat er een documentaire over het leven van Gerard O'Neill in aantocht is (en ja, daar zou de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) een leuke filmavond van moeten maken). Wie de goede man nog niet kent: hij was een begenadigd fysicus die als 1 van de eersten op een vrij benaderbare manier de kolonisatie van de ruimte door de mens onder de aandacht van het grote publiek bracht in de jaren zeventig. Het was eigenlijk de eerste vorm van science fiction, met een sterk fundament in fysische haalbaarheid. Hij voorzag grote cilinders die om hun as draaiden, en daarmee voor middelpuntvliedende kracht zouden zorgen aan de binnenkant. Zo konden mensen in dorpjes gaan wonen aan de binnenkant van deze cilinders en er wonen onder dezelfde zwaartekracht als op de Aarde. Een belangrijke economische reden voor het stichten van deze kolonies, zou zijn dat deze Space workforce zogeheten Space Based Solar Power satellieten zou gaan maken, die energie zouden moeten gaan leveren aan moeder Aarde. Het meest fascinerende aan dit boek is dat het in 1976 geschreven is, in een tijd dat NASA in limbo was over de volgende stap na het Apollo maanprogramma. Vanuit de visionairs als O'Neill was dat klip en klaar: met de grondstoffen van de Maan en Planetoiden koloniseren we de ruimte binnen 15 jaar. Achteraf weten we natuurlijk wat er is gebeurd. Het NASA budget voor exploratie werd uitgegeven aan een dure Space Shuttle, die niet verder kwam dan een lage aardbaan en daarmee de dromen van de visionairs liet vervagen.

Magnificent Desolation gaat over het leven van Buzz Aldrin, de Apollo 11 astronaut die samen met Neil Armstrong als eersten de maan betraden in 1969. Deze autobiografie kocht ik ooit in Augustus 2009, toen ik op NASA KSC de lancering van STS-128 meemaakte. Nu met de viering van 50 jaar maanlanding vond ik het een mooi moment om het te gaan lezen. Het is een behoorlijk open kijk in het leven van een man die op relatief jonge leeftijd (hij was 39) het hoogst haalbare meemaakte. Na terugkomst op Aarde besefte hij dit en werd er depressief van. In combinatie met een alcohol verslaving raakte hij behoorlijk aan lager wal. Uiteindelijk wist zijn (nu ex-vrouw) Lois hem uit de misere te halen en maakte van hem het merk dat hij tot aan de dag van vandaag is. Het is een zeer leesbaar boek over een echte patriot met een markante combinatie van onzekerheid over eigen kunnen en een drang naar erkenning. De gewone burger zou denken dat als je op de Maan hebt rondgehuppeld, dat je daar in ieder geval geen last meer van zou moeten hebben. Het tegendeel is waar, en markeert het leven van Buzz Aldrin. Magnificent Desolation is bij bol.com te koop voor 16.99

Mining the Sky van John Lewis is een boek dat gaat over het mijnen van de grondstoffen in het zonnestelsel. Ik ontmoette de goede man ooit eens op het Interplanetary Economics symposium aan de Vrije Universiteit in april 2009, waar ik zelf ook een verhaal gaf over maanexploratie. In feite is dit boek een uitdiepende versie van The High Frontier van Gerard O'Neill, wat betreft het vergaren van grondstoffen in het zonnestelsel. Naast de nodige technisch wetenschappelijke inzichten maakt John Lewis ook een aantal rake klappen over Ruimtevaart in het algemeen. Hij betoogt sterk dat overheden een natuurlijke drang tot verlamming van innovatie hebben, en dat marktpartijen aan het roer moeten om de ruimte te openen.
Mining the Sky is bij bol.com te koop voor 17.99.

N.B.: De bovenstaande 4 reviews bevatten zogeheten bol.com partnerlinks. Bij elke aankoop bij bol.com via deze partnerlinks krijgt Eye On Orbit een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat merk je dus niet zelf in je portemonnee. Via dergelijke bijdrages kan Eye On Orbit presentaties en workshops voor kinderen een stuk aantrekkelijker maken doordat via deze gelden interactieve materialen worden aangeschaft.

Popular Posts