Papierwerk - een panorama bouwplaat van de ISS Cupola

Papierwerk”. Dat klinkt nogal bureaucratisch. Maar in dit geval is het letterlijk bedoeld.

Eye on Orbit biedt je hier een papieren bouwplaat van een onderwerp dat te maken heeft met ruimtevaart. Voor gebruik in de privé omgeving, maar ook voor educatieve doelen, zoals op scholen en bij (volks)sterrenwachten. Het is de bedoeling dat er meer gaan volgen in de toekomst ...


Dit is een bouwplaat van de Cupola (de uitkijkkoepel) van het internationale ruimtestation ISS

Het is een beetje vreemde bouwplaat, want binnen en buiten zijn omgewisseld. Je kunt het vergelijken met een globe van de sterrenhemel: normaal sta je zelf onder de hemelkoepel, in het middelpunt, en kun je om je heen kijken. Een hemelglobe laat je ‘van buitenaf’ zien hoe de sterrenbeelden aan de hemel staan.Het is dus eigenlijk een binnenstebuiten gekeerd panorama. Het leuke daarvan is dat je het in je hand kunt houden en van alle kanten kunt bekijken.Hierboven zie je het resultaat als de bouwplaat in elkaar zit: een dodekaeder met een panoramablik van de ISS Cupola. Een dodekaeder is een regelmatig twaalfvlak dat bestaat uit twaalf regelmatige vijfhoeken. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat het een goed compromis vormt tussen bouwgemak en een goede representatie van de werkelijkheid. Met wat begeleiding moeten ook kinderen dit in elkaar kunnen zetten.

Je kunt de bouwplaat downloaden via deze link. Je ontvangt dan een PDF bestand met twaalf pagina’s die je kunt afdrukken op A4 papier. Daarna is het een kwestie van knippen en plakken. Het plaatje bovenaan deze pagina is te gebruiken als gids om duidelijk te maken hoe de vlakken aan elkaar passen.

[bouwplaat ontwerp: Hans de Wolf ]Popular Posts