Bouwplaat van een Mars globe (en meer)

In het verleden stonden er op deze website een aantal papieren bouwplaten van hemellichamen. Een overzicht ontbrak daarbij. Daarom bevat deze pagina nu een chronologisch overzicht, met de nieuwste als eerste.

Mars

We beginnen met de planeet Mars. Er zijn op dit moment drie missies onderweg naar deze rode planeet.

  • De Verenigde Staten hebben op 30 juli 2020 de Perseverance Rover gelanceerd, met de Ingenuity helicopter aan boord.. Verwachte landingsdatum:18 februari 2020
  • Chin lanceerde op 23 juli de Tianwen-1 bestaand uit een orbiter, lander en rover. De landing op Mars wordt verwacht op 23 april 2021.
  • De derde missie is die van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze Hope missie werd gelanceerd op 19 juli 2020. Deze orbiter kont aan in februari 2020.
Omdat er de komende tijd veel aandacht voor Mars zal zijn bieden we je een bouwplaat van een Mars globe aan. Eigenlijk twee globes: een eenvoudige in de vorm van een regelmatig twaalfvlak (dodecaëder), en een wat lastiger in de vorm van een voetbal (32 vlakjes).


Deze twee bouwplaten zijn te downloaden als PDF bestanden, met op iedere pagina één vlakje (12 voor de dodecaëder, 32 voor de voetbal).

Na het downloaden is het een kwestie van afdrukken. Let er bij het afdrukken wel op dat je de pagina's op dezelfde schaal afdrukt. Bij het printen dus niet automatisch laten schalen om ieder vlakje zo groot mogelijk af te drukken.

Daarna alle vlakjes uitknippen en op de juiste manier tegen elkaar plakken. De dodecaëder is geschikt voor kinderen (met wat hulp), de voetbal is duidelijk complexer. Alle vlakjes zijn voorzien van grijze 'tabs' waar je een ander vlakje op moet plakken. Als je onzeker bent, maak dan eerst een proefafdruk op goedkoop paper om te experimenteren.

Omdat het een puzzel kan zijn om uit te zoeken wat tegen elkaar moet zie je hieronder iedere bouwplaat als één geheel.Deze bouwplaten zijn gratis beschikbaar voor privégebruik en educatieve doeleinden. Maak kopieën, geef ze weg aan vrienden, gebruik ze in een sterrenwacht of klaslokaal, en heb er veel plezier mee. We zouden het leuk vinden om een foto te ontvangen van het eindresultaat.

De download links zijn:

Voor commerciële distributie moet je eerst toestemming vragen aan de ontwerper, Hans de Wolf (hans@de-wolf.org). Hans doet daar niet moeilijk over, maar wil gewoon wel graag weten wat met zijn ontwerp gebeurt. 
Wat is commerciële distributie: gewoon alles waarbij de ontvangers daarvoor moeten betalen, in welke vorm dan ook.

Deze bouwplaten maken gebruik van materiaal van de Solar Textures website, waar de oppervlakte texturen van hemellichamen in ons zonnestelsel beschikbaar zijn.

Eerdere bouwplaten

Eerdere bouwplaten die verschenen zijn op deze Eye On Orbit site:

Popular Posts