FINAL FRONTIER | Next steps in VR

Laat je koffer maar thuis, want voor deze reis heb je alleen een VR-bril nodig. Bestemming? De ruimte: de Final Frontier. Schiet dwars door het hemelgewelf naar het onbekende. Stap aan boord van een ruimteschip, herbeleef de historische Apollo 17-missie van dichtbij en speel de hoofdrol in een fake maanlanding. Het diverse VR-programma ‘Final Frontier’ van Nu:Reality laat je de aarde ontstijgen en het uitgestrekte en ongrijpbare heelal ontdekken via meeslepende VR-ervaringen en interactieve installaties. Van 16 mei tot 17 juli 2024 nodigen we je uit om deel te nemen aan deze grandioze ruimtemissie in zeven deelnemende theaters in Nederland.


Een zestal VR experiences staan gereed in deze theaters:

1) 1st Step (16 minuten) (Jörg Courtial). Het is inmiddels meer dan 50 jaar geleden dat de laatste mensen voet zetten op de maan tijdens de legendarische Apollo 17-missie en jij kunt de volgende zijn in je eigen filmtheater. De VR-film 1st Step neemt je mee op ruimtereis. Van de lancering op de grond tot de landing op de maan en weer terug naar de aarde. Daarbij is gebruikgemaakt van archieffoto’s, data van NASA en advies van experts van ESA om alles zo accuraat en gedetailleerd mogelijk te reconstrueren in 3D. Neem het adembenemende uitzicht in je op. Vanaf de maan zul je op aarde terugkeren met een heel nieuw perspectief. 1st Step won de VeeR Future Award op Cannes XR in 2020.

2) I Saw the Future (6 minuten) (François Vautier). I Saw the Future dompelt de kijker onder in de toekomstvisie van Arthur C. Clarke, co-auteur van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Met Clarkes uitgebreide werk als sciencefictionschrijver en televisiemaker maakte hij veel mensen enthousiast over de ruimtevaart. Het leverde hem naast vele prijzen de bijnaam “prophet of the space age” op. De basis voor I Saw the Future is een interview dat Clarke in de jaren ‘60 gaf aan de BBC. Daarin deed hij uit de doeken hoe hij dacht dat het jaar 2000 eruit zou zien en voorspelde de digitale revolutie, decennia voor zijn tijd. Deze experimentele VR-film is een meeslepende en poëtische uitnodiging om de geest te laten reizen.

3) Aripi (8 minuten) (Dmitri Voloshin). Aripi is een spannend VR-avontuur over een astronaut die al van kinds af aan droomt van vliegen en vrij zijn. Zijn fantasie lijkt uit te komen, want jaren later zweeft hij in een ruimteschip in een baan rond de aarde. Er ontstaan echter steeds meer problemen die leiden tot nóg grotere problemen en een crash lijkt onvermijdelijk. Dat is het einde van de kinderdroom... of toch niet? Dmitri Voloshin brengt met Aripi, wat ‘vleugels’ betekent in het Roemeens, een eerbetoon aan zijn vriend Yuri Boroday, een piloot die tot op de dag van vandaag vermist is.


4) Great Hoax: The Moon Landing (15-20 minuten) (John Hsu and Marco Lococo). In deze interactieve VR-comedy zetten de Taiwanezen een maanlanding in scène en jij speelt de hoofdrol van astronaut. Geïnspireerd door de Apollo 11-missie en de glorie die deze Amerika bracht, gaan de Taiwanezen op zoek naar een nationale held: de eerste Taiwanees op de maan. Er is niet echt tijd of budget voor een echte maanmissie, dus wordt een productiecrew ingezet om de waarheid een handje te helpen. Als hoofdrolspeler volg jij simpelweg de instructies van de regisseur (of niet) en geef je je meest heldhaftige performance.


5) Spheres (10 minuten) (Eliza McNitt). We kijken naar de sterren en planeten om het universum en onze plaats erin te bevatten, maar in Spheres gebruiken we onze oren. Want de ruimte is niet stil. Duik in een zwart gat of ontwaar de verborgen muziek van de kosmos. In dit interactieve VR-spektakel van drie hoofdstukken, waarvan je er zelf een uitkiest om te beleven, versmelten kunst en wetenschap en transformeert de revolutionaire ontdekking van zwaartekrachtgolven hoe we het universum zien. Deze waanzinnige VR-productie met de stemmen van Millie Bobby Brown, Jessica Chastain en Patti Smith won de hoofdprijs in de VR-competitie op het filmfestival van Venetië.



6) Shadowtime (18 minuten) (Sister Sylvester and Deniz Tortum). Wie gebruikmaakt van Virtual Reality is altijd op twee plekken tegelijk. Je lichaam is in de ene wereld, maar je hart in de andere. De Nederlandse productie Shadowtime speelt met dit idee door je letterlijk in twee verschillende werelden te zetten en je twee lichamen, vier handen te geven. Daarnaast wordt dit concept van dualiteit nog verder doorgetrokken, want leven we niet allemaal constant in onverenigbare realiteiten? Denk aan de gewone dagelijkse sleur enerzijds en de overweldigende klimaatcrisis anderzijds. Is Virtual Reality dan alleen een vorm van escapisme? Of kan het ons ook iets leren over het zijn in meerdere werelden tegelijk? De mysterieuze gids Alma leidt je door deze VR-experience op zoek naar antwoorden op deze vragen.



Popular Posts