Het complot van de maanlanding


Eerst de vaststaande feiten waarvoor overweldigend bewijs bestaat:

  • Tussen 20 juli 1969 en 14 december 1972 hebben in totaal 12 mensen op de Maan rondgelopen
  • Hiervoor zijn 6 Saturnus-5 raketten gelanceerd vanaf Kennedy Space Center in Florida waarbij telkens 2 astronauten op de maan werden neergezet en 1 astronaut in een baan om de Maan achterbleef. Hierna reisden ze gedrieën weer terug naar de Aarde.
  • Er hebben in de jaren zestig in totaal 400.000 mensen gewerkt aan het Apollo project. Dit was een prestige project van de Verenigde Staten om enerzijds de geopolitieke ruimterace met de Sovjet Unie te winnen, en anderzijds om technologische en wetenschappelijke vooruitgang op allerlei gebieden te creëren
Het lijkt: hoe verder we af raken van de tijd van de maanlandingen, hoe vaker mensen gaan twijfelen aan bovenstaande feiten.

In maart 2024 werd ik benaderd door het YouTube programma Complot?! van omroep PowNed of ik wilde bijdragen aan een uitzending over het complot van de maanlanding. In eerste instantie twijfelde ik hieraan, omdat je mogelijk de Maanlanding ontkenners een mate van legitimiteit zou geven die ze verre van verdienen. Journalisten zouden eigenlijk in het algemeen niet iets moeten vragen aan een expert als ze dat zelf zouden kunnen verifiëren met wat onderzoek. Desalniettemin ben ik overgehaald omdat er toch maatschappelijke behoefte zou zijn om de ontkenners de wind uit de zeilen te nemen. Of ik daarin geslaagd bent, kun je zelf even onderzoeken. Ik heb zo mijn twijfels als ik de comments lees onder de YouTube video die op 5 mei 2024 online kwam. Zie hieronder de YouTube video....


Ik ga er even niet nog meer woorden aan vuil maken. Maar voor het vermaak toch even de volgende leuke, soms grappige en informatieve moonhoax debunking filmpjes. Op de eerste plaats een interessant perspectief vanuit een filmmaker/schrijver, namelijk S.G. Collins.


Altijd grappig zijn de That Mitchell and Webb Look filmpjes. Maar deze in het bijzonder over de Maanlanding conspiracy.


Ook de Mythbusters hebben een hele reeks filmpjes gemaakt waarbij ze een hele berg complottheorien aangaande de Maanlandingen om zeep hebben geholpen.


Er is zelfs een zogeheten Mockumentary gemaakt om de complotdenkers verder te verwarren. Het origineel is in het Frans (zie hieronder). De Engelse versie is er ook maar met matige kwaliteit.


De ultieme Moon hoax video staat trouwens geshadow-banned op YouTube. Na enig zoeken komt 'American Moon' toch boven water. Een 3.5 uur durende docu vol met bogus. Om dit allemaal te debunken moet je echt wel even serieuze tijd erin stoppen. Tijd die ik er in ieder geval niet voor wil nemen. Een echt gevalletje: "Een domme kan meer vragen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden".
 

Popular Posts