De LEGO Moon City
Picture credits: Paolo Zago |
De audiotour behorend bij de LEGO Moon City kunt U via onderstaande Soundcloud applet bereiken, maar ook via onderstaande link!
AUDIOTOUR
We beginnen bij het Ruimtestation dat bovenin hangt. Op deze plek wonen en werken astronauten die het transport tussen de Aarde en de Maan verzorgen. Aan de buitenkant van het ruimtestation zie je astronauten bezig met het onderhoud. Door de zware omstandigheden zoals vacuum en straling is dit heel belangrijk om het ruimtestation in tip-top vorm te houden.In werkelijkheid hangt dit ruimtestation ook nog eens op een hoogte van 67.000 km boven het maanoppervlak. Dit is namelijk de hoogte waarop het ruimtestation op een stabiele positie boven de zelfde plek op de Maan kan vliegen. Op deze manier kun je met behulp van een Ruimtelift heel makkelijk het maanoppervlak bereiken. Maar ook andersom; je kunt materialen en spullen heel makkelijk van het maanoppervlak in de ruimte krijgen.
Vanwege de enorme afstand zijn er aan boord van de Ruimtelift ook faciliteiten voor de astronauten om er langere tijd te overleven. Stel je namelijk maar eens voor dat de ruimtelift met een duizelingwekkende snelheid van 200 km/uur beweegt, dan doe je er nog steeds zo'n 2 weken over om van het Ruimtestation naar het Transportstation op de Maan te komen.
Het Transportstation is de verbinding tussen de Moon City en het Ruimtestation dat daar boven vliegt. Het Transport station heeft communicatie antennes om te communiceren met het Ruimtestation maar ook met de ruimtelift, die astronauten en materialen van boven naar beneden, en vice versa, kan brengen. Je ziet dat er ook een station voor de monorail is. Deze monorail verbindt alle Moon City elementen op het maanoppervlak. Als je de monorail volgt vanuit het transportstation in de richting van waar de Aarde hangt, kom je uiteindelijk langs het astronautenverblijf.
De astronauten die je ziet werken in de Moon City wonen allemaal in dit Astronautenverblijf. Hier kunnen astronauten slapen, eten en recreƫren. Een belangrijk deel van het astronautenverblijf bevindt zich onder de grond. De reden hiervoor is dat er op de Maan veel meer straling is dan op Aarde. Alleen een dikke laag maangrond is een goede bescherming om bijvoorbeeld extreme zonnevlammen te overleven. Kijk maar eens goed naar de Zon, die heeft 2 zonnevlammen die mogelijk een gevaar gaan opleveren voor de astronauten. De Zon en de Aarde zijn trouwens op ware relatieve grootte weergegeven. Je ziet dat de Aarde dus een stuk groter is aan de hemel dan de Zon, als je op de Maan staat. Als je de monorail nu verder volgt kom je eerst langs de Helium-3 mijn.
Deze Helium-3 mijn is de plek waar Helium-3 uit de maangrond wordt gehaald. Op de Maan bevindt zich namelijk een grote hoeveelheid Helium-3 in de bodem. Helium-3 is een materiaal dat gebruikt kan worden als brandstof voor een energiecentrale. Op Aarde is bijna geen Helium-3 te vinden. Helium-3 is een zogeheten isotoop van Helium-4. Als je Helium-4 inademt dan krijg je plots een heel hoog stemmetje. Met Helium-3 zou precies hetzelfde gebeuren, ware het niet dat je dat materiaal dan toch echt van de Maan moet gaan oppikken. Doordat onze Zon al miljarden jaren lang Helium-3 deeltjes de ruimte instuurt, komen deze ook aan bij de Aarde en de Maan. Op Aarde vind je bijna geen Helium-3 omdat deze deeltjes door het magnetisch veld van de Aarde zijn afgestoten. De Maan heeft geen magnetisch veld en dus is het oppervlak gebombardeerd met Helium-3 deeltjes en heeft zich dit geconcentreerd in het maangesteente. Door het maangesteente flink te verhitten, kun je het Helium-3 er weer uit halen. Tot zover de Helium-3 mijn. We stappen weer op de monorail. De volgende halte is de bouwmaterialen mijn.
In de Bouwmaterialen mijn worden de grondstoffen gewonnen voor bakstenen, gereedschap en alles wat je verder goed kunt gebruiken op het maanoppervlak. Alle elementen die je ziet op de Maan, zijn dus ook gebouwd van materialen die je vindt op de Maan. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om alles van de Aarde naar de Maan te brengen. Daar heb je simpelweg teveel raketten voor nodig.
Even verderop zie je de Telescoop. Vanwege de afwezigheid van een atmosfeer, je kunt op de Maan dus niet zonder ruimtepak rondlopen en lucht ademen, is dit een ideale plek om naar Sterren en Sterrenstelsels te kijken. Ook ben je ver weg van Aardse verstoringen van radio en TV signalen.
Vervolgen we onze route met de monorail, dan komen we nu langs het Apollo-11 museum. De Apollo-11 lander bracht in 1969, dus alweer bijna 50 jaar geleden, de eerste mensen naar de Maan. Nu nog steeds staan er spullen van deze missie op de Maan, die te zwaar waren om weer terug naar de Aarde te transporteren. Nu we terug zijn op de Maan met onze LEGO Moon City, maken we voor deze spullen natuurlijk een mooi museum waar onze astronauten een kijkje kunnen nemen naar hoe het vroeger was. Voor de grap hebben we dichtbij het Apollo-11 museum ook een Saturnus 5 maanraket neergelegd. Deze raket is natuurlijk geen onderdeel van de Moon City maar je kunt in de buurt van de raket, ook een model van de Apollo-11 maanlander zien, samen met een terugkeer capsule. Deze zijn allebei op relatieve grote gemaakt, ten opzichte van de maanraket.
De laatste stop voordat we weer bij het Transportstation zijn, is de Watermijn.
Voor het overleven van de astronauten is het zeer belangrijk om water te hebben. Net als met bouwmaterialen is het handig om dat van de Maan zelf te halen. Gelukkig bevindt zich water-ijs in kraters waar nooit zonlicht komt. Hier kun je dus waterblokken ophalen waarvan je drinkwater voor de astronauten kunt maken. Nu is water niet alleen goed als drinkwater. Je kunt water ook gebruiken om er brandstof van te maken. Met behulp van elektriciteit van zonnepanelen, kun je waterstof en zuurstof maken van water. Dit zijn weer belangrijke brandstoffen voor Maanauto's en raketten. Natuurlijk is ook de zuurstof zeer welkom voor de astronauten. Dat hebben ze nodig om te ademen.
We hebben in de Moon City ook een paar grapjes verstopt. Kijk maar eens of je ze alle 4 kunt vinden.
1- De LEGO Classic Space ruimtebasis. Deze LEGO sets zijn wel 40 jaar oud maar zijn een icoon en inspiratie voor vele ruimtevaart professionals
2- De filmset van "2001: A Space Odyssey" voor het moment dat de astronauten de Tycho Magnetic Anomaly-1 (TMA-1) aan het onderzoeken zijn. Kijk hier maar eens op YouTube naar de scene waar het om gaat
3- De drie bekendste robotjes uit Star Wars: R2D2, C3PO en BB8. Ze lijken wel een beetje verdwaald want ze zijn in het echt natuurlijk nooit op de Maan geweest
4- De spaceship van LEGO Benny uit de film "Lego the movie"
Dat was dan de rondleiding. Ik hoop dat je het leuk vond, en bedankt voor je bezoek!
Lees hier het verhaal over hoe en waarom deze LEGO Moon City tot stand gekomen
Lees hier het verhaal over hoe en waarom deze LEGO Moon City tot stand gekomen